Buvusiose Ž. Šančių kareivinėse atidaroma nauja erdvė fotografams

XIX amžiaus pabaigoje statytose Žemųjų Šančių kareivinėse vasario 21 dieną atidaroma nauja studijinė – klubinė erdvė Kauno fotografams „No name studio“. Ji skirta telkti Kauno fotografų bendruomenę. Planuojama, kad studijoje vyks fotosesijos, filmų peržiūros, koncertai, įvairios dirbtuvės ir mokymai, seminarai, bendruomenės susibūrimai, bus eksponuojamos parodos.

Virs bendruomenės gyvenimas

Pasiteiravus, kaip kilo idėja sutelkti įvairius fotografus, idėjos autorius fotografas Jonas Danielevičius pasakojo pats 7 metus vedąs kursus ir pastebėjęs, kad didžioji dalis baigusiųjų neranda kur pritapti. „Kilo mintis juos visus apjungti, sukviesti bendroms veikloms. Mokiau įvairaus amžiaus žmones – nuo 20 iki 60 metų, buvo tokių, kuriems likę vos 6 mėn. iki pensijos. Neįtikėtina, tačiau jie pasirinko mokytis fotografuoti!“, – susižavėjęs pasakojo J. Danielevičius.

Naujoje erdvėje vyks fotografų mokymai, įvairios dirbtuvės vaikams ir senjorams, įvairių šalių kino filmų peržiūros, koncertai ir pan.
„Kursim veiksmą Kaune“, – sakė pašnekovas. J. Danielevičius svarsto, kad sekmadieniais į netoliese esančią Švč. Jėzaus Širdies bažnyčią iš krantų einantys žmonės, grįždami turės galimybę užsukti į studiją arbatos atsigerti ir vieną kitą nuotrauką pasidaryti.

Išlaikė kareivinių autentiką
Įrenginėjant studiją XIX a. statytose kareivinėse, stengtasi išlaikyti autentiką: liko raudonos plytos, lentos nuo lubų ir grindų panaudotos baldams, pertvaroms ir kitur. Ant durų staktos išsaugota metalinė sija su 1878 m. įrašu.

Ž. Šančiai – unikali vieta

Kuo Kaunas gali būti įdomus pasauliui? „Galbūt gatvės menu ir Ž. Šančiais?“, – svarstė fotografas. Jis pasakojo Berlyne dalyvavęs 4 val. trukmės alternatyviame grafičių ture fotografams, kurio metu gidė aprodė įdomiausias miesto vietas, šią idėją siūlo pritaikyti ir Kaune. Pašnekovas grafičių ieškojo ir Romoje, Stambule, Londone, Briuselyje, Maroke, Indijoje.

„Ž. Šančiai yra išvis unikali vieta, ir ne tik Kaune. Jie bandyti lyginti su Šnipiškėmis ar Užupiu Vilniuje, tačiau ten viskas kitaip. Kur Ž. Šančių išskirtinumas? Reiktų praeiti krantais (Ž. Šančiuose yra dvidešimt Kranto gatvių!), visas grožis slypi tarp A. Juozapavičiaus prospekto ir Nemuno upės“, – pažinti miestą pėsčiomis ragino fotografas J. Danielevičius.

Jis pridūrė, kad užsieniečius turistus fotografas su vietiniu gyventoju galėtų pavedžioti tam tikru paros metu, parodytų įdomesnius pastatus. „Esu įstikinęs, kad ekskursijos po Ž. Šančius tarp užsieniečių būtų populiarios.“

Fotokelionėse įsilieja į vietinių gyvenimą

Kita pašnekovui aktuali nuotraukų tema – socialinės problemos. Jis su projektų vadove Daine Rinkevičiūte aktyviai dalyvauja tarptautiniame projekte „Help-Portrait“, yra įamžinęs šunų prieglaudą „Penkta koja“, jos savanorius. Parodoje „Tokie patys, tik kitokie“ užfiksavo neįgalių turintį jaunimą, bendradarbiauja su VšĮ „Vilties žiedas“ ir pan. „Manęs tiesiog nedomina bruzdesys, mada, reklama, dirbti leidiniams ar žurnalams niekad netraukė“, – atviravo pašnekovas.

Prieš 8 m. grįžęs iš ilgametės emigracijos JAV, Jonas Danielevičius susidomėjo kelionių fotografija, įamžino Islandiją, Ispaniją, Italiją, Vokietiją, Farerų salas, Maroką, Indiją, Tailandą, Kambodžą, o šiemet egzotiškų maršrutų planuose yra Pakistanas ir Pietų Amerika. „Prie baseino sėdėti visiškai neįdomu. Su komanda leidžiamės į rečiau turistų lankomas gatveles, laukinę gamtą. Žinoma, į vieną, kitą visuose kelionių vadovuose pažymėtą punktą užeini, bet supranti, kad tai nėra tikroji šalis. Eini giliau: į skersgatvius, pažiūrėti kaip vietiniai gyvena. Nakvojame ne penkių žvaigždučių viešbučiuose, o įsikuriame ir paprastuose nakvynės namuose, netgi palapinėse po atviru dangumi“, – pasakojo J. Danielevičius.

Atidarymo dieną – dėmesys ir Kauno benamiams

Vasario 21 d. 18 val. naujoje fotografams skirtoje erdvėje nuotraukas kelionių bei socialinėmis temomis pristatys penki fotografai: Matas Gineika, Diana Mockevičienė, Jolanta Rimšelienė, Edita Rudinskienė ir Alina Grimalauskienė.

Fotografas M. Gineika dėmesį atkreipė į Kaune gyvenančius žmones, neturinčius namų. Jo fotografijų ciklas „Sutiktieji“ pasakoja apie gatvėje sutiktus žmones, didžiąją dalį dienos praleidžiančius stotelėse, parkuose, krūmynuose, apleistuose sandėliukuose ar automobilių garažuose.

Po pristatymo vyks grupės „Arbata“ lyderio Andriaus Zalieskos-Zala solinis akustinis koncertas.

Šeštadienį ir sekmadienį studijoje vyks atvirų durų dienos. Iš anksto užsiregistravę fotografai  galės 1 val. nemokamai naudotis studijos erdve. Organizatoriai pasirūpins modeliais. Registracija į atvirų durų dienas vykdoma čia: http://bit.ly/RegistracijaAtviruDuru

Vėliau erdvė fotosesijoms bus nuomojama, surinktos lėšos bus naudojamos patalpoms išlaikyti ir fotografinei klubinei bendruomeninei veiklai vystyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *