KAUNIEČIAI SUKŪRĖ NAUJĄ, NEPRIKLAUSOMĄ MENŲ IR KULTŪROS PLATFORMĄ

Bernardinai.lt medžiaga

„Mėlynas šuo“ – tai šiomis dienomis pradėjusi veikti nauja į kokybišką turinį besiorientuojanti menų ir kultūros platforma, skirta visiems kūrėjams ir menu besidominčiai bendruomenei. Šios iniciatyvos idėjos autorė – kaunietė dailininkė Jurgita Rancevienė, o „Mėlyno šuns“ dizaino autorius, administratorius bei programuotojas – dailininkės sūnus Pijus Rancevas.

Tapytoja, iliustratorė ir žurnalistė J. Rancevienė teigė, kad mintis sukurti laisvą ir nepriklausomą platformą, skirtą menui, kilo nuvilnijus visuotiniam nepasitenkinimui, kai Kaune praėjusiais metais buvo nutraukta 12 metų veikusio kultūros naujienų portalo Kamane.lt veikla. Paklausta, ar naujoji platforma bus savotiška „Kamanės“ tąsa, dailininkė teigė, kad ne visai tikslu taip sakyti, vis dėlto „Mėlynas šuo“ visų pirma skirtas meno įvykių sklaidai, o tokios, dailininkės žodžiais, tikrai trūksta. 

„Mes nesame redakcija, – tikino J. Rancevienė. – Juokiuosi, kad tai namų iniciatyva, už kurią tikrai negavome jokio atlygio. Tai buvo mano mintis, o man padėti pasiūliau savo sūnui, kuris yra baigęs Kauno dailės gimnaziją ir Danijos universitete studijuoja programų sistemų inžineriją.“

Anot menininkės, juodu su sūnumi plėtodami šį projektą pasielgė gana neįprastai: „Juk visuomet pirma rašomi projektai, laukiama finansavimo, ir tik tuomet pradedami darbai. Taigi numatytas platformos veikimo principas – visiškai kitoks nei „Kamanės“. „Mėlynas šuo“ – tai mūsų visų sąmoningumo projektas, sukurtas naudotis visiems kūrėjams ir visiems tiems, kurie domisi menu.“

Naujos platformos autoriai tikisi, kad prie šio savarankiško jųdviejų projekto tokia bendruomenė noriai jungsis: rašys, dalysis videomedžiaga, nuotraukomis, reportažais, straipsniais, interviu, spaudos pranešimais, renginių anonsais. J. Rancevienė ir P. Rancevas laukia prisijungiant visų geranoriškai nusiteikusių asmenų. 

„Kūryba yra laisvė, ji priklauso pasauliui – ne miestui, regionui, šaliai. Kūrybai nėra jokių ribų, taip pat kalbant apie sklaidą. Mes gyvename Kaune, tačiau tikrai tikimės ir ketiname kalbėti apie visoje Lietuvoje vykstančius meno projektus, – apie būsimą naujos meno platformos auditoriją šnekėjo J. Rancevienė. – Noriu akcentuoti, kad dėmesį kreipsime į visas kokybiško meno ir kultūros sferas. Tai gali būti dideli, maži vyksmai ir visai smulkios iniciatyvos: aktualios, įdomios, keliančios smalsumą, kokybiškos, skoningos, reikalingos.“

O kodėl „Mėlynas šuo“? Dailininkės teigimu, toks pavadinimas kilo visai netikėtai. Mat mažiausiai prieš 10 metų iliustratorei galvoje gimė keistų istorijų ciklas apie Mykolą, Liudą ir mėlyną šunį.

„Šuo atsirado staiga ir užrašytose istorijose dalyvauja neapčiuopiamai bei epizodiškai. O puslapis „Mėlynas šuo“ – tai idėjos, kūrybinis procesas, dažas, dulkės, garsas, bliuzas, menas…“ – vardijo naujos iniciatyvos autorė.

„Mėlyno šuns“ kūrėjai taip pat žada didelį dėmesį skirti puslapio dizainui. P. Rancevo įsitikinimu, daugelio tokių svetainių trūkumas – vartotojo patirties naudojantis konkrečia platforma nepaisymas. 

„Dažnai puslapių kūrėjai neatsižvelgia, ar vartotojui bus patogu naudotis jame esančia informacija. Tokiuose būna spalvų, reklamų, kitų nereikšmingų elementų perteklius. Neretai puslapiuose įdiegta vartotojui nepaslaugi navigacija, – vardijo „Mėlyno šuns“ dizaino autorius. – Mes ėjome minimalizmo linkme. Taip pat atsižvelgėme į didžiąją būsimų vartotojų dalį, kurią sudarys besinaudojantieji išmaniaisiais telefonais ir planšetėmis. Tokie dalykai ir lėmė mūsų dizaino sprendimus.“ 

P. Rancevo nuomone, gana ironiška, kad dauguma menui skirtų puslapių neteikia reikšmės dizainui ir negalvoja apie tai, kad jais būtų patogu naudotis. 

Trumpai apie „Mėlyną šunį“ 

  • Rašantieji, rengiantieji fotoreportažus, videoreportažus gali siųsti straipsnius apie parodas, kitus renginius, interviu su įvairių meno sričių kūrėjais, pranešimus spaudai apie kultūros renginius ir pan.
  • Puslapis skirtas ir visiems spaudos atstovams, žurnalistams, fotografams bei menotyrininkams. Jei asmuo kokybiškai ir sklandžiai rašo, fotografuoja – gali tapti apžvalgininku ar puslapio žurnalistu, fotožurnalistu, turėti savo vardinę skiltį.
  • „Mėlynas šuo“ – ne redakcija ir neturi galimybės mokėti honorarų. Jo sklaida vyks padedant visiems prisijungusiesiems.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *