„KAUNAS JAZZ” KVIEČIA Į VASAROS KONCERTUS: KAUNE IR PALANGOJE – DŽIAZO ŽVAIGŽDĖS IŠ LIETUVOS IR IZRAELIO

Vos nutilus prieš mėnesį pasibaigusio festivalio „Kaunas Jazz“ atgarsiams, melomanai vėl kviečiami pasižymėti koncertų datas kalendoriuje. Vienas didžiausių Lietuvos džiazo festivalių kviečia susitikti vasarą – koncertuose, kurie vyks ne tik Kaune, bet ir pajūryje.

Jau ne pirmus metus vasaros sezoną „Kaunas Jazz“ gerbėjai kviečiami pasidžiaugti koncertais po atviru dangumi, kurie vyksta festivalio bičiulių „Volfas Engelman Studijos“ terasoje po atviru dangumi. Įėjimas į šiuos koncertus – nemokamas.

Liepos 4-ąją čia koncertuos grupė „Colours Of Jazz“, kurios pavadinimas jums gali atrodyti negirdėtas, tačiau jos nariai – gerai žinomos Lietuvos džiazo žvaigždės.

Vytautas Labutis – vienas žymiausių Lietuvos džiazo saksofonininkų, kompozitorius ir pedagogas, profesionalioje šio žanro scenoje debiutavęs dar 1982 metais.

Jis koncertavo kone visose Europos šalyse, JAV, Australijoje, Azijoje, grojo su daugybe ryškiausių Lietuvos ir užsienio džiazo muzikantų, pagarsėjo savo, kaip grupių lyderio, projektais. Greta džiazo, Vytautas Labutis ne sykį atliko šiuolaikinę akademinę muziką, grojo indų muzikos ansamblyje, dalyvavo meniniuose performansuose, atliko muziką kinui ir teatrui, yra pelnęs ne vieno džiazo festivalio prizą.

Jo grojimas skamba daugiau nei keturiasdešimtyje albumų, tačiau labiausiai įspūdinga Vytauto klausytis gyvai, kai muziką scenoje jis kuria „čia ir dabar“, tarsi protestuodamas prieš rutiną ir išsivaduodamas iš įprastų džiazo rėmų.

Ne mažiau įspūdinga pianisto, kompozitoriaus, aranžuotojo Artūro Anusausko karjera. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo katedros vedėjas dalyvavo tarptautiniuose džiazo festivaliuose daugelyje Europos šalių, yra surengęs daug solinių fortepijono muzikos koncertų, koncertavęs su simfoniniais orkestrais, grojęs su gausybe užsienio ir Lietuvos žvaigždžių. 2005 metais šis menininkas apdovanotas Lietuvos muzikų sąjungos „Auksinio disko“ prizu, jo diskografijoje – 29 įrašytos kompaktinės plokštelės.

Su šiais patyrusiais džiazo vilkais grupėje dainuoja kylanti žvaigždė – išskirtinių gabumų jauna džiazo vokalistė Rūta Jakulytė. Liuksemburgo Europos mokyklos auklėtinė, atlikimo meno (miuziklo) bakalaurė, šį išsilavinimą įgijusi Didžiojoje Britanijoje, šiais metais baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo dainavimo specialybės magistrantūros studijas. Su Artūru Anusausku ji koncertuoja jau kelerius metus – ne tik Lietuvoje, bet ir Liuksemburge bei Belgijoje. „Colours Of Jazz“ koncerte skambės ir grupės narių originalūs kūriniai, ir improvizacijos pagal garsias džiazo melodijas.

Rugpjūčio 7-ąją į „Volfas Engelman Studijos“ terasą kviečiame pasiklausyti grupės iš Izraelio „Ground Heights“, šios grupės koncertą žiūrovams dovanos „Kaunas Jazz“ ir „Volfas Engelman Studija“. Grupė šį pavasarį jau pasirodė „Kaunas Jazz“ festivalio koncertuose Birštone, Palangoje ir Panevėžyje. Beje, į Palangą grupė sugrįš ir vasarą – rugpjūčio 8-ąją gros „Vandenio“ muzikos klube, bilietus į šį koncertą jau galima įsigyti renginio vietoje ir www.bilietai.lt

„Ground Heights“ – tai prieš kelerius metus susibūrusi grupė, kurios lyderė – Izraelyje gimusi, iš Etiopijos kilusi dainininkė Hewan Meshesha. Įdomu tai, kad apie muzikinę karjerą ji susimąstė tik tarnaudama kariuomenėje – baigusi tarnybą, paskatinta draugės, įstojo į konservatoriją ir netrukus su čia sutiktais bendraminčiais debiutavo kaip grupės vokalistė.

Grupės pavadinimas (lietuviškai – Žemė aukštumos) simbolizuoja priešingybes, susiduriančias jos muzikoje. Mat „Ground Heights“ kuria ir groja tai, ką sunku nusakyti žodžiais, – neįprastą kokteilį, suplaktą iš džiazo, roko, soulo, r’n’b, ugningų afrikietiškų folkloro ritmų, net jamaikietiško regio ir hiphopo.

Eklektiškas ir modernumo kupinas skambesys jau įamžintas pirmajame grupės albume, kuriame skamba dainos anglų, hebrajų ir Etiopijoje vartojama amharų kalba. Tai muzika, kuri puikiai tinka šokiams, bet nuostabiai skambėjo ir koncerte, kurį „Ground Heights“ surengė su Izraelio filharmonijos orkestru.

Nuo sausakimšų muzikos klubų iki solidžių koncertų salių – ši grupė visur randa sau vietą, tiesdama tiltą tarp Rytų ir Vakarų, išdykusios jaunimo muzikos ir ilgamečių džiazo tradicijų. Etiopijos ritmų, įaugusių į Hewan kraują, jaunų Izraelio muzikantų idėjų ir vakarietiško skambesio derinys – tai išties kažkas visiškai neįprasto, autentiško, unikalaus ir spalvingo.

Grupės pasirodymo akimirkos: https://youtu.be/ItcYHOBCsYw

Prabėgus vasarai, „Kaunas Jazz“ pradės ruoštis jubiliejiniam, 30-ajam festivalio sezonui, kuriame susitikti kvies 2020-ųjų pavasarį.

Tačiau prieš tai festivalio publikos laukia dar vienas įspūdingas koncertas – rugsėjo 22-ąją į Lietuvą atvyksta jausmingoji Portugalijos žvaigždė, pernai Vilniuje „Kaunas Jazz“ žiūrovų širdis užbūręs 2017-ųjų „Eurovizijos“ laimėtojas Salvadoras Sobralis.

Šįkart jis atvyksta į Kauną – dainininko pasirodymas įvyks Kauno „Žalgirio“ arenoje, o jame šįkart skambės ir naujo, šį pavasarį išleisto Salvadoro Sobralio albumo dainos.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *