„Sielos kelionės“, arba Pasaulis kitaip

2019 m. vasario 5 d. 16.45 val. Vilniaus Verslo centro K29 atriume (Konstitucijos pr. 29) prasidės nedidelė misterija – tapybos parodos „Sielos kelionės“ atidarymas. Netradiciškai mistifikuotai savo kūrybą pristatys menininkas, keliautojas ir rašytojas Marius Abramavičius-Neboisia.

Netikėtomis savo balso improvizacijomis misterijos kelionėse lydės pirmąkart Vilniuje koncertuojanti ypatinga viešnia iš Latvijos – dainininkė, laisvų improvizacijų, performansų menininkė Dana Indane-Surkienė. Ji garsais atidarinės paveikslų erdves – padės svečiams patekti ten, kur pačiam būtų sunku patekti ir suteiks galimybę išgirsti tai, ko kasdieniame šurmulyje nesigirdi ir nesimato, nes dažniausiai nerandama tam laiko.

„Kaip pamatyti pasaulį žvelgiant kitaip? Kaip išplėsti savojo pasaulio matomumą bent dešimtąja dalimi? Mokslininkai tikina, kad žmogus įprastame gyvenime naudoja tik 3–5 procentus savo galimybių resursų – mato tik 3–5 procentus pasaulio, nes kita dalis yra jam nematoma, nepriimama, nežinoma ir neaktuali, – teigia menininkas M.Abramavičius ir siūlo būdų išplėsti savo pasaulio matymą per meną, vaizdus, muziką, ir garsus. – Parodos atidaryme galėsite patekti į paveikslą – tarsi pralįsti už tapyto paviršiaus dažų sluoksnio ir pasinerti į išgyvenimų bei patirčių pasaulį.”

Atidarymo metu po atriumo skliautais bus galima pasinerti ir į subtilias gongų vibracijas. Gongus profesionaliai „kalbins” Kundalini tyrimų instituto jogos mokytoja Eglė Joana Šatkutė, o menotyrininkas Vytautas Tumėnas atvers visą kūrybos lauko perspektyvą ir kontekstą.

Autorius pasidalys sielos kelionėse atrastų jo vadinamų „psichotechnikų” patirtimi – pasaulio pamatymu ir kūrybinėmis praktikomis nuo Tibeto iki Lietuvos, nuo Japonijos iki Ukrainos, nuo Irano iki Norvegijos. Marių Abramavičių-Neboisia kaip kūrėją ir Užupio Respublikos ambasadorių Persijoje pristatys Užupio Respublikos Užsienio reikalų ministras Tomas Čepaitis.

Marius Abramavičius-Neboisia gimė Vilniuje, augo Vilniuje ir dažnai gyvena Vilniuje, bet dar dažniau jis keliauja po tolimas ir artimas šalis. Marius yra surengęs per 60 individualių parodų įvairiose pasaulio vietose. Menininkas mėgsta statyti akmenų vertikales-bokštus, pagavęs vėją su aitvarais kelia į dangų didžiulius paveikslus-vėliavas.

Šiandien tapytoją, fotomenininką, keliautoją, rašytoją, poetą ir aitvarų meistrą Marių Abramavičių-Neboisia galima sutikti Užupyje ir Tibete, Azerbaidžane ir Graikijoje. Jį galima sutikti sielos kelionėse. Bet kur keliauja siela, kaip ji keliauja, ką regi ir mato savo kelyje?

Pabendravęs su įvairių pasaulio tautų žmonėmis, menininkas įsitikino, jog siela paprasčiausiai mato taip, kaip ji pati nori matyti. Pavyzdžiui, kartais ji mato taip, kaip mato vaikas, kuris dar nežino, kaip „reikia” matyti. „Siela mato plačiai, mato daug daugiau, nei žmogus įpratęs matyti savo kasdienybėje, kurioje mums užtenka ir tų 5 procentų matomumo, – sako M.Abramavičius-Neboisia. – Kosminių sielos erdvių pajautimas mane lydi ne tik naktimis žvelgiant į žvaigždėtą dangų, bet ir kasdienybės laike žvelgiant į gyvenimo erdvę. Ši erdvė praplečia gyvenimo kontekstą. Žiūrėkite ir įsileiskite į save, arba nerkite į paveikslo gilumą ir patirkite“, – siūlo parodos autorius.

Unikalioje parodoje „Sielos kelionės“ kiekvienas nors truputį savo sielą trokštantis atverti svečias galės pamatyti pačius įvairiausius pasaulius. Jie atsivers iš skirtingo laikotarpio menininko tapybos darbų – dalis jų buvo sukurti ciklui „Pasaulio sutvėrimas“, kiti tapyti neseniai ir tik ką parkeliavo iš Irano ir Gruzijos, kur ir buvo sukurti. Anot Mariaus, visi jie gimę iš sielos matymų, atsivėrimų, prisilietimų prie pasaulio, kuris atsiskleidžia į jį pažvelgus nors šiek tiek plačiau, atvėrus nors 10 ar 20 procentų daugiau pasaulio matomumo.

Kodėl ši ypatinga paroda vyks būtent verslo centre? Organizatoriai šią erdvę pasirinko todėl, kad ji skirta ne vien menininkams, bet ir „racionaliems žmonėms” – pardavimų vadybininkams, IT specialistams, administratoriams, rinkodaros specialistams bei kitiems „praktiškesniems“ žmonėms, kurie norėtų skirti šiek tiek laiko menui ir sau – pamatyti šį pasaulį kitomis, savo sielos akimis.

Daugiau informacijos: www.neboisia.netwww.aitvarai.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *