Kelionė – suburianti kūrybinė patirtis šeimai

Vienas didžiausių šiuolaikinio meno renginių šalyje, 12-oji Kauno bienalė „Po išvykimo | Prieš atvykstant“ iki pat rudens įvairiose miesto erdvėse supažindina su trisdešimties tarptautinių menininkų kūriniais. Tarp gausios performansų ir ekskursijų programos, organizatoriai nepamiršo ir mažųjų parodos svečių. Šeimoms pristatomas keturių kūrybinių dirbtuvių ciklas „Kelionės“, o šiokiadieniais vyksta dirbtuvių „Pažink su Kauno bienale“ programa vaikams. Šiais metais kelionės temą nagrinėjanti bienalė liepos 20 d. kviečia į nemokamas dirbtuves „Keliautojai vandeniu“.

Didesnis dėmesys šeimai

Svarbiausia edukacijų tradicija Kauno bienalėje – tai galimybė visiems norintiems pažinti šiuolaikinį meną. „Dažnai girdžiu, jog šiuolaikinis menas „atitrūkęs nuo žmonių“. Turiu prisipažinti, kad su tuo iš dalies sutinku – norint suprasti šiuolaikinio meno kūrinio prasmę, išties, reikia turėti tam tikrų įgūdžių. Tačiau tie įgūdžiai išugdomi ir tai nėra labai sudėtingas procesas – tereikia noro, atviros širdies ir trupučio laiko.” – atvirauja edukacinės programos sudarytoja Vėjūnė Sudarytė. Pasak jos, valandos ar dviejų galerijoje su edukatoriumi užtenka, o vėliau pažintį galima tęsti savarankiškai.

Šiemet Kauno bienalės edukacinė programa didelį dėmesį skiria šeimoms, jų tarpusavio santykiams, bendravimui. Dirbtuvėse šeimos drauge su menininkais ir edukatoriais keliaus išbandydamos įvairiausias technikas: akvarelę, sekretų gamybą, dekoracijų kūrimą, istorijų piešimą ar rašymą. Kiekviena šeimai skirta edukacija – nemokama, bet unikali savo programa ir į ją įtrauktais Kauno bienalės kūriniais. Liepos 20 d. vyksiančią edukaciją „Keliautojai vandeniu“ ves tekstilininkė Paulina Čiumbariene, menininkė Aušra Sedlevičiūtė bei Kauno bienalės edukatorė. Išbandę skystąją akvarelę edukacijos dalyviai kurs mandalas, vėliau – margins kliaukles bei akmenėlius. Edukacinis užsiėmimas šeimas supažindins su menininkių Ieva Epnere ir Laura Grisi kūriniais, eksponuojamais Kauno paveikslų galerijoje.

„Svarbiausia yra laikas, kurį leidžiame kartu, klausomės vieni kitų, galbūt sužinome naujų, negirdėtų dalykų, galbūt tiesiog juokiamės, išsitepliojam, bet čia ir yra visas žavumas, akimirkos laikinumas, kurio reiktų nepamiršti”, – šypsosi P. Čiumbarienė, prisimindama akimirkas šeimų edukacijoje. „Išvykti į užmiestį galima bet kada, o edukacijos vyksta vos kartą per mėnesį. Tad jei šeima nori pamaitinti ne tik kūną, bet ir sielą, pasipildyti gerų emocijų, o vasara neprabėgtų kaip visos kitos – lauksime visų su plačia šypsena ir daug meno šeštadienio edukacijose!” – prie Kauno bienalės edukacijos kviečia prisijungti menininkė, pridurdama, jog kiekvienoje edukacijoje aplinka ir veikla sukurta taip, kad tiktų ne tik vaikams bet ir suaugusiems.

Pažintis su menu – ypač svarbi mažiesiems

Edukacijos 5-6 metų vaikams „Pažink su Kauno bienale“ – sukonstruotos remiantis Amalia Pica kūriniu. „A ∩ B ∩ C (Line)“ – geometrinių figūrų instaliacija – spalvota ir vizuali pažintis, sujungianti meną ir tiksliuosius mokslus. Kompozicija ir spalvotyros pagrindais pagrįsta edukacinė programa žaismingai atveda mažuosius į patirtimi paremtą pamoką.

„Pažink su Kauno bienale“ metu vaikai bus skatinami kalbėti apie tai, į ką atkreipia dėmesį stebėdami kūrinį „A ∩ B ∩ C (Line)“, kas gražu, o kas – ne, diskutuos apie menininkės panaudojamas geometrines formas kūryboje, svarstys jų reikšmes. „Tokio amžiaus vaikai jau yra susipažinę su pagrindinėmis geometrinėmis formomis, vyresnieji net žino jų pavadinimus. Jie jas pasitelkia piešdami – apskritimas yra galva, trikampis pavirsta suknele ir t. t. Tad šiame užsiėmime jie toliau lavins komponavimo, pasitelkiant pagrindines formas įgūdžius”, – programos mažiesiems detalėmis dalinosi edukatorė.

Nesibaigianti kelionė

Emocijų pažinimas vaikams – ne įgimtas gebėjimas, bet naujas iššūkis. Čia menas – padeda – pažinti save, savo emocijas, bei aplinkinį pasaulį. Pasak specialisčių, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šiuolaikinis menas skirtas tik suaugusiems – daugelis kūrinių suprantami ir vaikams. O pažintis dar kokybiškesnė, kai juos lydi kalbėti pasiryžęs ir atviras suaugęs – ar tie bus tėvai, artimieji, ar edukatoriai.

Menininkė P. Čiumbarienė kelionę prilygino pažinimui – visų pirma – vietos, kvapo, vaizdo, jausmo. „Menas gali padėti į daugumą, net ir labai sudėtingų dalykų, pažvelgti iš kito kampo, paversti žaidimu, o mokytis ir pažinti žaidimo būdu yra daug lengviau ir įdomiau, ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Menas gali sudėtingus dalykus „konvertuoti” į vaikų kalbą, padaryti jiems suprantamus, padėti lengviau įsisavinti”, – sako tekstilininkė. Pasak jos vaikai – labai atviros ir nuoširdžios asmenybės. Vaikai nežino visuomenės nustatytų stereotipų, nesislepia po kaukėmis, nevaidina socialinių žaidimų ir geba į viską žvelgti kitaip nei suaugę. „Jie moka fantazuoti, ir tos fantazijos dažnai būna prisotintos gėrio ir tikrumo. Vaikai yra be galo kūrybingos ir atviros asmenybės, svarbiausia yra jų neįrėminti, leisti patiems pažinti pasaulį…” – teigia moteris.

Artimiausios Kauno bienalės edukacijos šeimai „Kurk su Kauno bienale – Kelionės”:

„Keliautojai vandeniu“ liepos 20 d. 12-16 val. Kauno paveikslų galerijoje (Donelaičio g. 16)

„Keliautojai oru“ rugpjūčio 17 d. 12-16 val. Senosiose Kauno kapinėse (Ramybės parke) 

„Keliautojai popieriumi“ rugsėjo 21 d. 12-16 val. Kauno paveikslų galerijoje (Donelaičio g. 16)

Edukacijos šeimoms „Kelionės“ nemokamos

būtina registracija: edukacija@biennial.lt, +37061189061.

Edukacijos 5-6 m. vaikams „Pažink su Kauno bienale“ kaina grupei 15 eur.
Laikas: šiokiadieniais 11-19 val.

būtina registracija adresu edukacija@biennial.lt


Daugiau informacijos: www.bienale.lt


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *