Kūrybos festivalis „Dpoezijos Šaltinis 2019“

Šių metų rugpjūčio 2 – 4 d. Sodriais miškais apaugusio Dubysos regioninio parko pašonėje, Daugoduose, vyks kasmetinis, draugiškas šeimoms bei kūrėjams muzikos, poezijos, teatro bei dailės festivalis Dpoezijos šaltinis.

Du vakarus iš eilės gros daugiau nei dvidešimt atlikėjų bardų:  Darius Žvirblis, Giedrius ir Agnė Arbačiauskai, Baltasis Kiras, Andrius Zalieska (Zala), Justinas Žilinskas. Pasirodys daugybė šeimyninių duetų: Mindaugas Valiukas ir Valda Bičkutė –Valiukienė, Evelina ir Gytis Šimelioniai, Irma ir Povilas Žemaičiai, Juozapas Liaugaudas ir Giedrė, JieDu (Vilija ir Ramūnas Šepučiai). Neoficialiu festivalio himnu tapusią dainą „Lapė“ atliks Jonas Baltokas ir JieDu, grupė Medus ir kiti.

Festivalis jau kelinti metai įtvirtina tradiciją kviesti užsienio atlikėjus. Šiemet atvyksta atlapaširdžiai ukrainiečiai Очеретяний кіт („Nendrių katinas“).

Dpoezijos scena jau dešimti metai iš eilės tampa tramplinu kuriantiems. Kūrybos sujungta bardų bendruomenė leidžia albumus, dalyvauja projektuose, koncertuoja. Šių metų Šaltinyje išgirsite Domilę Kirstukaitę, Andrių Jokubauską, Gintarių ir Aurėją, Gabrielę Pukelytę,  Andriejų Radčenko, Darių Leveckį ir Rytą Germanavičių,  Giedrių Čiurinską, Valerijų Šerelį, Viliją Radvilę, Dovilę Karpiūtę, Aldoną Stankutę (ex grupės Deficitai narė).

Poetams dovanojęs savo pasagas – Pegasas gali likti basas.

Festivalio tradicija – net kelios scenos skirtos poezijos skaitymams. Poezijos gurmanai galės mėgautis „Fotelio scenoje“ skaitoma poezija: Elena Karnauskaitė, Paulius Norvila, Mindaugas Valiukas, Liutauras Degėsys, Marius Burokas, Jurgita Jasponytė, Simonas Bernotas. Bus ir atviro mikrofono scena, tai  muzikuojantiems ir poezijai skirtas rytas, priešpietis, popietė, o didžiausiems romantikams – meilės lyrika po žvaigždėmis. Svajingi performatyviosios poezijos skaitymai virs slemerių varžybomis su kovos randais: kirčiai ir galūnės, kuriose aštrialiežuviai poezijos asai susirems ir plaksis slemo scenoje.

Teatras vaikams

Festivalio kūrybinėje aplinkoje vyks netgi du teatralizuoti pasirodymai vaikams. Trupė GyviTeatre pristatys naujai sukurtą, gyvai atliekamą miuziklą vaikams ir visai šeimai – „Sveikinu Tave Su!“, o bardai Jonas Baltokas ir JieDu kvies į kelionę, kuri niekada neprailgsta – teatralizuotą koncertą mažiesiems – „Ar jau atvažiavom?“.

Tarptautinis meno simpoziumas „Mėlynas šuo“

Šiemet prie Dpoezijos šaltinio prisijungė neseniai įkurta nepriklausoma meno bei kultūros platforma „Mėlynas šuo” į simpoziumą pakvietusi būrį žinomų Ukrainos ir Lietuvos dailininkų. Meno simpoziumas prasidės dar iki festivalio, liepos 27 dieną. Kūrėjai simpoziumo metu sukurs ne tik šiaudinį šių metų festivalio simbolį trijų metrų – Grojančią Lapę, taip pat jie žada dekoruoti išties įspūdingų gabaritų festivaliui skirtą vėliavą. Dailininkai eksponuos tapybos parodą bei ves kūrybines dirbtuves.w

Amatai, dirbtuvėlės

Atvykusių su vaikais lauks maloni staigmena būrys liaudies menininkų ir dailininkų profesionalų, kurie pamokins savo amato gudrybių – lipdymo, karpymo, piešimo, pynimo, sodų rišimo. Keramikas Virgilijus Bespalovas eksponuos mini parodą – ,,Skambantys gyvybės sodai“. Pamokins lipdyti vieną seniausių pasaulyje simbolių – žuvį. Fotografas Artūras Šeštokas pademonstruos unikalų fotografijos būdą – šlapio kolodijaus. Tėveliai galės patikrinti žinias muzikiniame protmūšyje su Justinu Žilinsku.

Lankytojai turės galimybę žaisti petankę, veiks batutas, Šalia renginio vietos kils ir leisis ultralengvieji lėktuvai. Vyks parodomosios tikrų riterių kovos, kuriose poezijos tik tiek, kiek galima prisuokti apie trubadūrus ir bardus, širdies damas ir garbės kodeksą. Festivalio pabaigoje bus simboliškai sudeginta dailininkų sukurta šiaudinės lapės skulptūra.

Renginys nemokamas. Svečių patogumui: vieta praustis, paruošta lauko virtuvėlė po stogine: elektrinė viryklė, šaltas vanduo, virdulys.

Kontaktai ir programa:

https://saltinis.dpoezija.lt/lt/

 Meno simpoziumas:

Muzikinis video klipas: grupė Baltasis kiras „Lūpytės“

Klipas – kvietimas į festivalį. Grupė JieDu (Vilija ir Ramūnas Šepučiai)

Akimirkos iš 2018 metų festivalio Dpoezijos šaltinis. Justinas Žilinskas ir kiti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *