Kokius kūrinius pirko meno mugės „ArtVilnius‘19“ lankytojai?

„ArtVilnius’19“, didžiausias vizualiųjų menų renginys Rytų Europoje, šiemet šventė savo 10-ies metų jubiliejų. Sostinėje, trijose „Litexpo“ salėse, buvo galima išvysti net 65 meno galerijas, 300 menininkų iš 20 šalių, o vienu iš svarbiausių jubiliejinės meno mugės akcentų tapo Prancūzijos meno scena.

Per keturias meno mugės dienas parodų ir kongresų centre „Litexpo“ apsilankė 23,1 tūkst. lankytojų, buvo parduota kūrinių už 380 tūkst. eurų. Pasak, meno mugės „ArtVilnius‘19“ vadovės Dianos Stomienės, rezultatai tikrai geri, ir tai nėra galutinė sandorių suma.

„Vėliau kūrinių pirkimo procesas nenutrūksta, jis persikelia į pačias galerijas, kur daugelis sandorių jau užbaigiami po mugės. Džiugu, kad 10-ąją meno mugę surengėme su labai įdomia meno galerijų programa, šiemet buvo įvairių medijų kūrinių, nuo tapybos, fotografijos, šokio, garso, performansų ar objektų”, – teigia meno mugės vadovė „ArtVilnius“.

Šiemet meno mugė kartu su savo partneriais lankytojams pristatė išskirtinai plačią programą, kuri sulaukė puikaus lankytojų ir meno profesionalų įvertinimo. Projektų zonoje buvo galima išvysti mugės ypatingojo partnerio „Lewben Group“ įsteigto meno fondo „Lewben Art Foundation“ kolekcijos dalį, nagrinėjančia įdomią tikėjimo ir religijos temą šiuolaikinio meno kontekste.

Ilgametis mugės partneris Krokuvos šiuolaikinio meno muziejus MOCAK mugėje pristatė menininko situaciją tiriančią ekspoziciją. Mugėje ekspozicijas pristatė tokios svarbios Lietuvos meno institucijos kaip Šiuolaikinio meno centras, Jono Meko vizualiųjų menų centras. Kuruotų projektų erdvę papildė #FocusFrance programos kuratorės Aurélie Faure paroda „On the Edge“, kurioje susijungė skirtingos medijos. Išskirtinė šių metų mugės naujiena tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scena, kurioje meno mugės lankytojai galėjo išvysti šiuolaikinio baleto projektą „Kūrybinis impulsas“.

Lankytojai rinkosi užsienio menininkų kūrinius

Mugės lankytojai įsigijo kūrinių iš pirmą kartą dalyvaujančių Prancūzijos galerijų „Galerie Eric Mouchet“, „22,48 m²“. Kūrinių pardavė ir antrą kartą mugėje pristatanti prancūzų galerija „Galerie des Petits Carreaux“. Sėkmingais pardavimais džiaugėsi galerija iš Danijos „NB Galleri“ ir galerija „Tsekh“ iš Ukrainos, kuri turi savo filialą ir Vilniuje. Iš Ukrainos galerijos „Set.Independent Art Space“ kūrinius įsigijo Baltarusijos kolekcionieriai.

„ArtVilnius‘19“ metu buvo įsigyta latvių menininkų kūrinių, kuriuos pristatė Latvijos dailės akademijos ir „Agijas Sūnas: galerija. Estų menininkų kūrinių buvo įsigyta iš ilgametė mugės dalyvės Estijos galerijas „Okapi“. Sėkmingų pardavimų taip pat sulaukė Rusijos galerija „Kovcheg Gallery“.

Šiemet meno mugę aplankė kolekcionieriai iš Danijos, Vokietijos, Baltarusijos, Italijos, Prancūzijos, Latvijos, Rusijos, Turkijos ir Portugalijos, kurie domėjosi ne tik užsieniečių kūriniais, bet ir įsigijo lietuvių menininkų darbų. Jubiliejų švenčiančią „ArtVilnius‘19“ komandą atvyko pasveikinti kitų garsių meno mugių vadovai ir atstovai: Johanna Chromik („viennacontemporarry“), Heinrichas Carstensas („Position Berlin“), Ericas Schlosseris „Tbilisi Art Fair“ ir Nataliia Tsareva („Cosmoscow“).

Sėkminga mugė Lietuvos galerijoms

Daug kūrinių buvo įsigytą iš tokių Lietuvos galerijų kaip: „The Rooster Gallery“, „Meno niša“, „Contour Art Gallery“, „Menų tiltas“, „Kauno langas“ ir „Baroti galerija“. Lankytojai rinkosi žinomų Lietuvos menininkų kūrinius: Rūtos Katiliūtės, Eglės Ridikaitės, Prano Gailiaus, Birutės Zokaitytės, Laisvydės Šalčiūtės, Rūtos Jusionytės, Eglės Gineitytės, Kristinos Norvilaitės ir Rimanto Milkinto.

Jaunosios kartos Lietuvos menininkai taip pat patraukė lankytojų dėmesį, buvo įsigyta Kristinos Ališauskaitės, Jurgio Tarabildos, Vitos Opolskytės, Tomo Daukšos, Rodiono Petrovo ir Julijos Skudutytės kūrinių. Pirmą kartą dalyvaujanti „April Gallery“ taip pat turėjo sėkmingus pardavimus. Šiemet mugėje buvo dar daugiau galerijų iš Lietuvos regionų, lankytojai nemažai kūrinių įsigijo ir iš šių galerijų: „Galerija XX“, „Dusetų dailės galerija“, „A galerija“, „Ramybės galerija“, „Vilkamergės galerija“.

„ArtVilnius‘19“ apdovanojimai

Šiemet geriausiomis „ArtVilnius‘19“ galerijomis tapo: „Bubenberg“ (Prancūzija), „Galerie Eric Mouchet“ (Prancūzija), „Galerie Thomas Bernard | Cortex Athletico“ (Prancūzija), „Kogo“ (Estija), „Māksla XO“ (Latvija), „The Rooster Gallery“ (Lietuva) ir „Titanikas. VDA parodų salės“ (Lietuva). Geriausiu „ArtVilnius‘19“ menininku pirmą kartą paskelbtas duetas – prancūzai Émilie Brout ir Maxime Marion, kuriuos pristatė Prancūzijos galerija „22,48 m²“. Geriausia „ArtVilnius‘19“ skulptūra/instaliacija paskelbtas #FocusFrance dalyvės Elsa Philippe darbas. Meno mugės mecenatas advokatų kontora „Cobalt“, kaip ir kasmet, geriausią „ArtVilnius‘19“ jaunąjį menininką (iki 35 m.) apdovanojo 2000 eurų premija. Apdovanojimas atiteko Laurai Sabaliauskaitei, kurią pristato „Titanikas. VDA parodų salės“. „Volfas Engelman“ premijos ir žiūrovų simpatijos šiemet atiteko VDA parodų salėms „Titanikas“ ir menininkui Remigijui Kriukui.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba; Globoja Vilniaus miesto savivaldybė


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *