Į Vilnių atvykstantis garsus latvių menininkas A.Vītoliņšas kvies pasiruošti naujai pradžiai

Į Vilnių atvykstantis A.Vītoliņšas : didžiausias iššūkis ateities realybei – tai jos kilmė

Garsus latvių menininkas Andris Vītoliņšas atvyksta į Vilnių, kur galerijoje „Meno niša“ vasario 15 d. pristatys parodą „Giliai įkvėpkite prieš naują pradžią“. Ši tapybos paroda – tarsi priemonė perteikti žiūrovui dinamiškumo jausmą ir pokyčių erą, tuo pačiu parodant šiandieninės struktūrizuotos ir matematinės aplinkos nestabilumą bei pažeidžiamumą.

„Pastaruoju metu vis norėjau pavaizduoti naują, neegzistuojantį pasaulį. Tai vizualiai nuskaitomi vaizdai, pastatai ir ornamentai, egzistuojantys tik drobėje. Tam tikra prasme tai yra alternatyvus fotografijos epidemijos apimtos šiuolaikinės eros suvokimo ir supratimo modelis. Didžiausias iššūkis ateities realybei – tai jos kilmė. Realybę kurs ne žmogaus protas, o kompiuterinės programos“, – sako A.Vītoliņšas.

Vilniuje pristatomą parodą menininkas suskirstė į dvi dalis. Pirma pavadinta „Tvarkos darymo priemonių salonas“, o kita – „Levituojančių struktūrų salė“. Parodos scenografija yra priešinga senajai patriarchalinei erai, kai paveikslai būdavo eksponuojami žiūrovams nustatyta tvarka.

„Mes gyvename susirūpinimo rytojumi įtampoje, nes dabartinis pasaulis nuolat ir sparčiai kinta. Apskritai, sudaromas įspūdis, tarsi mus supantis pasaulis būtų kontroliuojamas ir organizuotas. Tačiau jį nuolat persmelkia chaosas. Taigi, mums belieka tik giliai įkvėpti ir lengvai pasitikti tai, kas mūsų laukia…“, – prieš parodą mąsto A.Vītoliņšas.

A.Vītoliņšas (1975) yra baigęs Latvijos meno akademiją, šiuo metu yra profesorius ir akademijos projektorius. Nuo 1996 m. menininkas dalyvavo daugiau nei šešiasdešimtyje grupinių parodų, surengė per dešimt asmeninių parodų įvairiose šalyse, įskaitant Baltijos valstybes, Slovėniją, Prancūziją, Briuselį, Kiniją, Indiją, JAV. Menininko darbai įtraukti tokias kolekcijas kaip „HangART-7“, „Red Bull Collection“, „Schlossberghotel“, Baku šiuolaikinio meno muziejus, „ „Swedbank“ šiuolaikinio meno kolekcija, Latvijos nacionalinis meno muziejus, Matti Milius meno kolekcija, „DnB Nord Bank“ kolekcija. Su A.Vītoliņšo kūryba Lietuvos žiūrovai turėjo galimybę susipažinti ir meno mugių „ArtVilnius“ metu.

Ši paroda yra projekto „Vilniaus šiuolaikinis menas autobusu Su-Menėk“ dalis. Visą vasarį nuo penktadienio iki sekmadienio kursuos nemokamas Vilniaus autobusas SU-MENĖK. Tai pirmasis maršrutas po 17 Vilniaus šiuolaikinio meno galerijų ir muziejų. Derindamiesi prie projekto vasario mėnesio savaitgaliais galerija dirbs ilgiau.

Parodos „Giliai įkvėpkite prieš naują pradžią“ atidarymas vyks vasario 15 d. 17 val., ekspozicija veiks iki kovo 14 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *