Jubiliejiniame Panevėžio simpoziume vėl kūrensis keramikos krosnys

Liepos 4 dieną prasidės XXII Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas. Šiemet šis simpoziumas mini 30-metį – 1989 metais buvo surengtas pirmasis tokio pobūdžio keramikos meno profesionalus ir mėgėjus suburiantis renginys. Nors ir su pertrūkiais, tačiau jo tradicijos puoselėjamos iki šiol.

Eilę metų vykęs simpoziumas iš viso jau yra subūręs 163 menininkų desantą iš 35 skirtingų pasaulio kraštų. Tarsi gražaus gimtadienio dovana Panevėžio miesto dailės galerijos jau suformuotai šiuolaikinės keramikos kolekcijai – dar dviejų naujų šalių menininkų kūryba.

Šįkart keramikos simpoziume darbus kurs ne tik jau pažintų valstybių – Ukrainos, Turkijos, Pietų Korėjos, Lietuvos, bet ir tolimosios Brazilijos bei Indijos keramikai. Tokiu būdu dar labiau prasiplės kolekcijos geografinės ribos. Šių metų simpoziumo vadovė Aurelija Seilienė juokavo, kad prisidėjus Pietų Amerikos žemynui, ateityje beliks pakviesti renginyje dalyvauti Afrikos menininkus ir tuomet bus sukaupta viso pasaulio kolekcija.

Septyni XXII Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo dalyviai įspūdingus keramikos darbus kurs įmonės „Midenė“ techninėje bazėje. Darbams bus tradiciškai naudojamas šamotinis molis, kurio plastinės savybės leidžia menininkams realizuoti didelio mastelio kūrybines idėjas.

Kad miestiečiams neprailgtų laukti sukurtų darbų parodos atidarymo, užbaigsiančio simpoziumą liepos 26 dieną, rengėjai kviečia su autoriais susipažinti jų kūrybos vakaruose. Liepos 9 ir 16 dienomis jie vyks Fotografijos galerijoje. Kiekvienas keramikas pristatys tiek savo paties, tiek atstovaujamos šalies keramikos meno tradicijas ir dabartines tendencijas.

Tiems, kam norisi daugiau veiksmo nei kalbų, taip pat yra paruošta speciali programa. Liepos 10 d. atviros kūrybinės dirbtuvės su simpoziumo dalyviais vyks prie Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos skyrių – Kniaudiškių bibliotekos ir Smėlynės bibliotekos.

„Patirtis rodo, kad dažniausiai žaismingai rankas moliu susitepti yra linkę mažieji dirbtuvių dalyviai, tačiau jose yra laukiami visi nuo darželinukų iki senjorų. Siekiame praplėsti meno mylėtojų gretas, todėl iš įprastos galerijos ir miesto centro aplinkos šiemet keliamės į mikrorajonus bei užmiestį. Liepos 19-ąją kūrybinės dirbtuvės vyks ir prie Naujamiesčio kultūros centro-dailės galerijos“, – sakė Panevėžio miesto dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.

Simpoziumą vainikuos jo dalyvių – Byongchan Seo (Pietų Korėja), Siraj Saxena (Indija), Nizam Orçun Önal (Turkija), Zinos Blyzniuk (Ukraina), Rosanos Tagliari Bortolin (Brazilija), Rasos Justaitės-Gecevičienės (Lietuva) ir Srinios Chowdhury (Indija) sukurtų darbų paroda, kuri Keramikos paviljone tęsis iki pat rugsėjo 28 dienos.

Tačiau simpoziumo veiklos tuo nesibaigs. Rugsėjo 12 dieną Dailės galerija kvies į tarptautinę teorinę konferenciją „Keramikos meno tendencijos“, kurioje pranešimus skaitys menotyrininkai ir šios srities kuratoriai.

Simpoziumą remia: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba,

Panevėžio miesto savivaldybė, UAB „Midenė“, AB „Panevėžio stiklas“, viešbutis „Romantic“, kavinė „Kafenhauz“.

XXII Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo programa visuomenei

Liepos 4 d. 17 val.

XXII Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo atidarymas Keramikos paviljone (Respublikos g. 3)

Liepos 9 d. 18 val.

XXII Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo dalyvių kūrybos vakaras Fotografijos galerijoje (Vasario 16-osios g. 11). Byongchan Seo (Pietų Korėja), Siraj Saxena (Indija), Zina Blyzniuk (Ukraina)

Liepos 10 d. 17 val.

Atviros kūrybinės keramikos dirbtuvės. Veda simpoziumo dalyviai. Prie Viešosios bibliotekos (Kniaudiškių g. 34, Panevėžys)

Liepos 10 d. 17 val.

Atviros kūrybinės keramikos dirbtuvės. Veda simpoziumo dalyviai. Prie Smėlynės bibliotekos (Smėlynės g. 49, Panevėžys)

Liepos 16 d. 18 val.

XXII Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo dalyvių kūrybos vakaras Fotografijos galerijoje (Vasario 16-osios g. 11). Nizam Orçun Önal (Turkija), Rosana Tagliari Bortolin (Brazilija), Srinia Chowdhury (Indija) ir Rasa Justaitė-Gecevičienė (Lietuva)

Liepos 19 d. 16 val.

Atviros kūrybinės keramikos dirbtuvės. Veda simpoziumo dalyviai. Prie Naujamiesčio kultūros centro-dailės galerijos (S. Nėries g. 14, Naujamiestis, Panevėžio rajonas)

Liepos 26 d. 17 val.

XXII Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo kūrinių parodos atidarymas Keramikos paviljone (Respublikos g. 3)

RENGINIAI NEMOKAMI.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *