Paroda „Minčių mozaika” priverčia kitaip įžvelgti dabartį, ją pajusti, keliauti laiku

Vilija Čiapaitė

Sekmadienį Birštone, Kurhauze, meno mylėtojus nudžiugino dailininko Viliaus Ksavero Slavinsko ir skulptoriaus Kazimiero Sigito Straigio bendra paroda „Minčių mozaika”.

Į parodos atidarymą atvyko daug svečių ir menininkų bendraminčių.

Išeidama susimąsčiau, kodėl toks parodos pavadinimas? Juk tai mišrios technikos derinys, kur du menininkai sukūrė išskirtinai originalią savo asmeninę mozaiką… sujungę medį ir drobes.

Dailininko vidinio pasaulio požiūris

Štai dailininko Viliaus Ksavero Slavinsko darbai vertė susimąstyti ir pajusti menininko vidinį požiūrį ne tik į jį supantį pasaulį, bet ir žmones. Jiems taikliai uždėtos kaukės, kurios tarsi leidžia, o pats menininkas sprendžia, kiek kiekvienas gali įžvelgti vidiniame paveikslo personažų pasaulyje. Eidamas pro paveikslą pajunti, kaip jo personažo žvilgsnis lydi, stebi ir bando įsiskverbti į žiūrovų vidų. Ne veltui paveikslų pavadinimai „Neramios mintys”, „Melancholija”, „Keista vizija”, „Sambūris”, „Susitelkę” ir kiti verčia susitelkti, įžvelgti, pajusti. Spalvų paletė taip pat įžvelgiama pagal nuotaiką, mintį, išgyventas emocijas. Čia raudona ir juoda, čia skaidriai rožinė susipynusi su ryškia žaluma, kurios nesutiksi gamtoje. Kitur gi švelnūs teptuko mostai sujungia foną su personažu, lyg sakydamas, jog visur vientisumas būtinas, ir čia jis visiškai teisus. Beje, dailininko darbai – tai meno terapija sielai, kūnui ir dvasiai harmonizuoti, taip galėčiau juos pavadinti.

Dailininkas Vilius Ksaveras Slavinskas gimė 1943 metais Kaune. Parodose dalyvauja nuo 1978-ųjų. Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS), dailininkų klubo „Meno sparnai“, akvarelininkų klubo „Aqua -12“ narys ir dailininkų klubo „Sfinksas“ pirmininkas (nuo 1994 m.). Jo parodos surengtos ne tik Lietuvoje, bet ir Norvegijoje, Švedijoje, Kanadoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Prancūzijoje. Menininkas dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, JAV, Baltarusijoje, Rusijoje, Suomijoje. Buvo grupinių parodų koordinatorius ir organizatorius.

Tarp medžio ir vidinių minties pokalbių

Medžio vingrybių ir vidinių minties pokalbių su stebėtojais prasmė, kurią sukūrė Kazimieras Sigitas Straigis, privertė jo skulptūras lėtai apeiti, paliesti, įžvelgti. Kiekvienas darbas vertė susimąstyti, pajusti ir įkvėpti salsvoko medžio kvapo. Neišskiriant kurio nors, tačiau kiekvienas jų prašyte prašėsi apžiūrimas iš visų pusių, nes iš kiekvienos pusės ar  kampo vertė pamatyti visai kitokias reikšmes, keisti požiūrį. Mintis, kurią norėjo skulptorius mums pašnibždėti – tai atidus žvilgsnis ir aštrus stebėjimo minties polėkis. Tad apžiūrinėdama kiekvieną skulptūrą galėjai įžvelgti pačius netikėčiausius vaizdinius.

Skulptorius K. S. Straigis gimė 1945 m. vasario 1 d. Išlauže. Menininkas yra surengęs apie 40 personalinių parodų, dalyvavęs 150-yje grupinių parodų Lietuvoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Danijoje, Švedijoje ir kt. Jo kūrinių yra įsigiję meno mylėtojai iš Rusijos, Švedijos, Italijos, JAV, Vokietijos.

Du menai, du bendraminčiai – bendri įvertinimai

Stebint šiuos menininkus širdyje pasidaro viduje šilta. Juodu sieja draugystė, meilė menui ir, beje, K. S. Straigiui 2015 m., o V. K. Slavinskui 2016 m. skirti Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvariniai medaliai už kūrybinius nuopelnus Kauno miestui ir Lietuvos kultūrai. Jų darbai priverčia kitaip įžvelgti dabartį, ją pajusti, keliauti laiku.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *