Apžvalga: Detektyvas „Spąstuose“

Kas nemėgsta detektyvų – galite toliau nė neskaityti. Ir šitos knygos pirkti visai nerekomenduoju. Bet…jei jau skaitote toliau, vadinasi to norite. Ir detektyvai – Jūsų literatūra. O lietuviškų juk turime tiek nedaug. Kokybiškų, turiu galvoje. Apie kokybę spręsite patys, o kol kas apie kitus dalykus.

Valdo Barto slapyvardžiu pasirašantis ilgametis dienraščio „Lietuvos ryto“ žurnalistas Valdas Bartasevičius – prezidento Valdo Adamkaus, šviesios atminties užjūrio verslininko Juozo Kazicko ir buvusio užsienio reikalų ministro Antano Valionio atsiminimų knygų bendraautoris – skaitytojams jau pažįstamas ir kaip detektyvinių romanų kūrėjas. Mat „Spąstuose“ – ketvirtoji šio žanro knyga. Su ankstesniais Valdo Barto detektyvais „Vorų šokis“ ir „Mirtis Nidoje“ ją sieja tie patys personažai, o trečiasis romanas „Mirtina meilė“ grindžiamas policijos pareigūnų autoriui papasakotais tikrais vienos kruvinos istorijos faktais.

Pagrindinis romano „Spąstai“ personažas žurnalistas Tadas Dirvonis prieš savo valią įtraukiamas į dingusios prieš keletą metų Nidoje nužudyto bankininko dukters paieškas ir netrukus pajunta, kaip aplink jį patį telkiasi grėsmės debesys. Vilniaus senamiesčio gatvėse vėl išnyra praeities baubai…

Žurnalistas T. Dirvonis visai nepageidauja būti įklampintas į dar vieną keblią istoriją. Tačiau jis ir vėl atsiduria nepavydėtinoje situacijoje. Nidoje nužudyto bankininko duktė dingusi, ir jis pats priverstas prisidėti prie paieškų. Tačiau žurnalistas jaučia, jog virš jo galvos pakimba juodi grėsmės debesys. Praeities šešėliai neramiai klaidžioja ir primena apie save. Kas šįkart kelia didžiausią grėsmę ir kokios tamsios Vilniaus senamiesčio paslaptys kėsinasi sudrumsti ramybę?

Valdas Bartas (g. 1954 m., tikrasis vardas Valdas Bartasevičius) – žurnalistas, rašytojas, redaktorius. Pats autorius teigia nuo paauglystės labai mėgęs detektyvinę literatūrą, tačiau apgailestauja, kad lietuvių autorių šis žanras nėra itin mėgstamas. V. Barto įsitikinimu, daugelis rašytojų į detektyvinę, pramoginę literatūrą žiūri šiek tiek iš aukšto, nors yra nemažai autorių, kurie galėtų kurti puikias kriminalines istorijas. Prieš pradėdamas rašyti detektyvus, autorius buvo įnikęs į kompiuterinius žaidimus, tačiau tikina, kad kurti jo pamėgto žanro knygas – kur kas didesnis malonumas.

V. Bartasevičius Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką, vėliau mokėsi Maskvos universiteto žurnalistikos aspirantūroje. Nuo 1978 metų dirbo Vilniaus universiteto žurnalistikos katedroje, o 1991–2006 m. buvo Žurnalistikos instituto dėstytojas. Dirbo „Lietuvos ryto“ dienraštyje. Buvo apžvalgininkas, specialusis korespondentas ir dienraščio korespondentas Maskvoje. 2005 metais dirbo prezidento Valdo Adamkaus patarėju. Už žurnalistinį darbą yra pelnęs Vito Lingio premiją ir apdovanotas Demokratinio spaudos fondo konkurse „Spauda stabdo korupciją“.

Valdas Bartas. Spąstuose. Vilniaus detektyvas. Vilnius: Tyto alba, 2019.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *