Kaune – britų analitiko Edwardo Lucaso paskaita apie naująjį Šaltąjį karą

Vakarai deramai neįvertino grėsmės, kurią kelia V. Putinas – Rusija pakeitė kryptį, todėl būtina pasidaryti išvadas ir reaguoti, teigia žinomas britų žurnalistas, Europos politikos analizės centro (CEPA) darbuotojas, viešosios politikos specialistas Edwardas Lucasas. Kovo 21-ąją ekspertas aptars šią temą viešoje paskaitoje Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU).

E. Lucasas yra buvęs ilgametis ekonomikos savaitraščio „The Economist“ redaktorius, rašytojas, apžvalgininkas, tyrinėjantis vidurio ir rytų Europos klausimus dar nuo 1986-ųjų. Šiuo metu jis yra CEPA vyresnysis pirmininko pavaduotojas. Jo paskaitos Kaune tema – „Naujasis Šaltasis karas ir kaip jį laimėti“.

„Šis pripažintas britų žurnalistas, dirbęs „The Economist“, yra vienas geriausiai žinomų V. Putino Rusijos ekspertų, kuris gerokai anksčiau už kitus įspėjo, kad Šaltasis karas sugrįžta kaip senas vynas naujose statinėse. Jo paskaita ir bus apie šį karą – kaip Vakarai gali jį laimėti, jei bus imtasi tinkamų priemonių”, – svečią pristato VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovas, politologas, prof. Robertas van Vorenas.

Šiuos klausimus E. Lucasas aptaria ir knygoje „Naujasis Šaltasis karas“ („The New Cold War“), kurioje nagrinėjama padėtis Rusijoje – autoritarizmo ir korupcijos plitimas, institucijų silpnėjimas, Krymo krizė ir jos pasekmės.

„Tai yra iš naujo atrasto autoritarizmo ir stulbinančio brutalumo, su kuriuo į valdžią sugrįžo KGB elitas, istorija. Tai taip pat ir istorija apie tai, kaip parsidavėliški ir patiklūs Vakarai sudarė tam sąlygas ir Europos saugumą pastatė į pavojingą padėtį. Visų svarbiausia – tai yra pasakojimas, kaip V. Putinas sistemingai sunaikino demokratijos likučius Rusijoje ir pradėjo naują Šaltąjį karą prieš Vakarus“, – knygą pristatė Pereinamųjų demokratijų projekto vadovas Bruce P. Jackson, buvęs JAV karinės žvalgybos pareigūnas ir diplomatas.

2014 metais Edwardui Lucasui Vytauto Didžiojo universitetas suteikė Garbės daktaro vardą – už jo reikšmingą indėlį puoselėjant laisvės, demokratijos, teisingumo, solidarumo vertybes ir už Lietuvos valstybės raidos pristatymą tarptautinių įvykių kontekste.

Edwardo Lucaso paskaita „Naujas Šaltasis karas ir kaip jį laimėti“ vyks kovo 21 d., ketvirtadienį, 17 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas). Paskaita bus skaitoma anglų kalba.

Renginį organizuoja VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *