Aukso pjūvis pristato: Jurgitos Nakos tapybos darbų paroda Gelgaudiškio dvaro rūmuose

Šių metų, kovo 30 dieną 16 val. Gelgaudiškio dvaro rūmuose (Parko g. 5, Gelgaudiškis, Šakių raj.) atidaroma Jurgitos Nakos autorinių tapybos darbų paroda.

Jurgita Nakos pagal išsilavinimą – profesionali architektė. Daugiau nei dešimtmetį kūrusi interjero erdvėse, ieškodama saviraiškos laisvės, ji žengė į tapybos lauką. Žengė drąsiai, nes pasirinko, kitaip nei galima būtų tikėtis, ne abstrakčią (bedaiktę ir befigūrę) raišką, o labai sudėtingą žanrą – portretą.

Visais laikais portretas buvo ta kūrybos erdvė, kurioje geriausiai atsiskleidžia ne tik žmogaus kaip individo samprata, jo mentalitetas, bet ir socialinis kontekstas, atspindintis visuomenės vertybių sistemą, kultūrinę, intelektinę aplinką. Antra vertus, portreto žanras nėra vienalytis – varijuodamas nuo reprezentacinio iki kamerinio, nuo oficialaus iki intymaus, jis aprėpia įvairius individo ir visuomenės santykio aspektus.

Jurgita Nakos vienareikšmiai renkasi kamerinį portretą, kuriame įkūnija asmeninį požiūrį į esamąjį laiką ir supančią aplinką. Gyvendama Londone – daugiataučiame ir margaspalviame megapolyje, ji stebi ir fiksuoja įvairių kultūrų, rasių, amžiaus, socialinės padėties individus, kurie jos akiratyje keičiasi kaip kaleidoskope. Iš šio kaleidoskopo dailininkė tarsi išskiria „stop kadrus“, kuriuose įamžina vieną ar kitą personažą, išryškindama jam būdingus individualius bruožus, unikalumą, laikyseną, aprangos ir aplinkos detales.

Kamerinis vaizdavimo būdas diktuoja ir Jurgitos Nakos paveikslų kompozicinę struktūrą: pusiaufigūriuose ir biustiniuose atvaizduose individas dažniausiai užpildo dvimatę paveikslo plokštumą, fonui paliekant erdvės tik tiek, kiek ji būtina nusakyti nuotaikai ar socialinei aplinkai. Pagrindinis dėmesys sutelktas į modelio dvasinę būseną, intymų portretuojamojo ir žiūrovo santykį. Daugelio Jurgitos Nakos portretų fonas yra neutralus – vos viena kita detalė ar atributas nusako vaizduojamo žmogaus socialinę terpę, profesiją, kilmę. Tačiau būtent fonas yra tą dailininkės saviraiškos erdvė, kurioje atsiskleidžia jos, kaip tapytojos, aistringas temperamentas – ekspresyvus potėpis tarsi išplėšia žmogaus atvaizdą iš dvimatės plokštumos. Daugeliui portretų būdinga statiška kompozicija, tačiau figūrų laikysena nėra sukaustyta – tiesiog vaizduojami asmenys yra tarsi atsiriboję nuo aplinkos, kas simptomiškai atliepia tą vienišumo būseną, kurią patiria individas megapolyje… Stebėdama šio megapolio kultūrinę įvairovę, autorė kolekcionuoja įspūdžius ir savo atmintyje kaupia turtingą vaizdų lobyną, kurie į paveikslus sugrįžta kaip asmeninės patirties ženklai.

dr. Danutė Zovienė

Paroda veiks iki gegužės 31 d.

Maloniai kviečiame.

Parodą rengia galerija Aukso pjūvis.

Galerijos „Aukso pjūvis“ darbo laikas: I-V 10-18 val.

Tel. 8 37 752750, 8 687 80276, 8 686 20716

El. paštas: auksopjuvis@gmail.com

www.auksopjuvis.lt

https://www.facebook.com/auksopjuvis


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *