EIMUČIO MARKŪNO „MIESTO SPALVINIS KODAS. JUODA“

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus

Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune,

gegužės 30 d., ketvirtadienį, 17 val.

įvyks Eimučio Markūno parodos „Miesto spalvinis kodas. Juoda“ atidarymas.

Pastaraisiais metais E. Markūnas kūryboje koncentruojasi į miestą, analizuoja jo psichogeografinį žemėlapį bei jame tvyrančias įtampas. Ankstesnėse šios temos parodose menininkas rėmėsi į spalvas, jų materiją ir metafiziką. Ryškiaspalvėse didelio formato abstrakcijose vėrėsi užkoduotos Kauno miesto rajonų atmosferos ir nuotaikos. Projekto tęsinyje „Juoda“ E. Markūnas visai kitoks. Kaip diena ir naktis. Čia menininkas pristato nedidelio formato piešinius, kur nuo apoteozės spalvoms pereina prie mistiško ir subtilaus monochromo. Kūriniai primena fotografijų negatyvus, kuriuose užfiksuoti įvairūs pavidalai: nuo atpažįstamų žmogaus įvaizdžių iki sunkiai įvardijamų mistinių būtybių.

Šioje parodoje menininkas atsigręžia į tą tamsiąją pusę, egzistenciškai nagrinėja savo nakties būsenas, emocijas, sutiktus personažus, juos (pra)kalbina. Tuose kameriniuose dialoguose dailininkas siekia pažinti save, tapatintis su miestu, išjausti save kaip mažą didesnio tinklo, kuriančią ir papildančią dalelę.

E. Markūnas baigė monumentaliosios dailės studijas ir aktyviai dirbo šioje srityje daugiau nei dvidešimt metų, tačiau niekuomet savęs vien tik su ja netapatino. Kūrybiniuose ieškojimuose jis išbandė fotografiją, instaliaciją, objekto bei vaizdo meno priemones. Menininkas yra pristatęs kelias dešimtis personalinių parodų bei projektų Lietuvoje ir užsienyje. Nuolat dalyvauja grupinėse parodose ir įvairiose aktualaus meno iniciatyvose. Nuo 1990 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Nuo 1991 m. yra tapytojų grupės „Angis“ narys. Daugiau nei trisdešimt metų E. Markūnas dirba pedagoginį darbą.

Menotyrininkė Dovilė Stirbytė

Parodos rėmėjai: Galerija „Meno parkas“, Lietuvos kultūros taryba, kavinė „Kultūra“

Parodos architektas: Linas Tuleikis

Daugiau apie menininką: www.eimutismarkunas.eu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *