KONTR-ARGUMENTAS II

2019 VASARIO 08 – KOVO 09 

Antrus metus vykstantis projektas bei jaunųjų Lietuvos tapytojų platforma „Kontr-argumentas“ vasario 8 d., 18:30 val. kviečia į kasmetinę parodą Kaune, „Meno parko“ galerijoje (Rotušės a. 27, Kaunas). 

Parodų ciklo koncepciją apibūdinančia „Kontr-argumento“ sąvoka naudojamės kaip skirtingų išsakytų pozicijų virsmą į „pokalbį“ tarp ekspozicijoje dalyvaujančių tapytojų, jų kūrinių ir žiūrovų. Per kiekvieno autoriaus skirtybes bei individualumą, parodose išsivysčiusi „diskusija“ atspindi tapybinės kalbos įvairiapusiškumą bei kvestionuoja tapybos kaip mąstymo bei tarpusavio bendravimo priemonės galimybę.

Kaip ir praeitais metais, parodoje savo kūrinius pristatys jaunoji tapytojų karta, tapyba besinaudodami kaip bendravimo forma, kuria jie drąsiai kelia klausimus ar abejones vieni kitų atžvilgiu: bendrauja, diskutuoja, ginčijasi, mušasi, o gal tyliai stebi tapybos fronto įvykius šiandieniniame kontekste. „Kontr-argumentas“ tampa platforma ir dokumentu įrodančiu viso to „bendravimo“ svarbą bei įvedančiu į pokalbį, kurio pagrindinė tema –
tapyba.

Parodos konceptualioji dalis kiekvienais metais atsiskleidžia skirtingame formate. Praėjusių metų parodoje eksponuojami kūriniai su tekstais priminė anonimiškus „tweet‘us“, kurie teigė, kontrargumentavo ar sufleravo tam tikrą autorių poziciją ir nuomonę tapybos atžvilgiu. Antrojoje „Kontr-argumento“ parodoje esame labiau orientuoti į klausimus, kaip ir kokiu būdu kiekvienas kuria savitą tapybinę kalbėjimo sistemą. Kadangi tapyba yra vizuali kalba, tai toks jau ir kalbėjimo būdas – vaizdu, kuriame motyvai, priemonės, technikos ar simboliai yra tarsi tam tikrą reikšmę sudarančios besijungiančios raidės – vizuali reprezentacija, kurianti prasmes drobėje, objekte, filme ar garse bei pačioje ekspozicijoje.

Šių metų parodoje dalyviams yra suteikiama daugiau autonomijos – jie patys renkasi kūrinius ir eksponavimo principą. Kiekvieno autoriaus pasirinkimas visada yra motyvuotas – menininkai aktualizuoja nūdienos tapybos problematiką pasirinkta kryptimi, taip atkreipdami auditorijos dėmesį į save ir savo deklaruojamą laikyseną atitinkamais klausimais. Tokiu būdu žiūrovas yra įvedamas į tapybinį diskursą, kuriame galima būtų polemizuoti tam tikras idėjas ir problemas bei skirtingas kiekvieno dalyvio pasirinktas „kalbėjimo“ priemones.

„Kontr-argumento“ pavadinimo sufleruojamas judėjimas „prieš -“ čia apsiverčia tapdamas „už -“ – polemiką, kuo įvairesnes formas, priemones, idėjas, galiausiai – jauną tapybą. Tai – laisva radikali platforma, siekianti įvesti chaoso, išmušti iš komforto zonos, kritikuoti vardan progreso, priešintis ar palaikyti, neigti ar teigti – tokiu būdu demaskuojant tapybines stigmas, griaunant nusistovėjusias normas ar madas. O kiekvienos kasmetinės parodos tikslas – žingsnis po žingsnio apnuoginti kuo radikalesnius judėjimus, atskleisti kuo naujesnius požiūrius, metodus ir priemones tapybos medijoje.

Parodos kuratoriai: Vita Opolskytė ir Kazimieras Brazdžiūnas.

Parodos dalyviai: Kazimieras Brazdžiūnas, Vita Opolskytė, Dominykas Sidorovas, Adelė Pukelytė, Rūta Vadlugaitė, Darius Jarusevičius, Tomas Daukša, Sonata Riepšaitė, Banginis Justas, Artūras Mitinas, Kristina Mažeikaitė.

Paroda yra galerijos „Meno parkas“ projekto „Jaunieji. Žalia sąmonė“ dalis.

Plačiau apie parodą skaitykite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *