…kvėpuojančio laiko ir judančios erdvės sustabdymo feno-menas, turintis mirties požymių

Vasario 9 diena

Fotografas ARTŪRAS ŠEŠTOKAS / šlapia kolodija – wet colodion demonstravimas

Klaipėdos KKC Parodų rūmuose 14 val.

Fotografas Artūras Šeštokas su savo sraigtiška fotografavimo dėžele pažįstamas iš Vydūnkės kieme vasarą per Jūros šventę ir turbūt, kitas šventes vykusias fotografavimosi sesijas, kai žmonės save išvysdavo tarsi XIX amžiaus aplinkoje. Jų rūstūs veideliai, visokie dryžuoti margi rūbeliai šlapios kolodijos būdu buvo iš pradžių atspaudžiami ant stiklinio paviršiaus, o paskui jau pritaikomos šiuolaikinės technologijos – vaizdai skaitmenizuojami ir atiduodami savininkams.

Klaipėdoje Šeštokas turbūt toks vienintelis nutrūktgalvis, dirbantis šia sena ir keista technologija. Jai reikia ne tik tam tikrų, nelengvai gaunamų medžiagų, nes kažkuri iš jų (perkama vaistinėje) gali būti naudojama bombos gamybai, bet ir žmogaus sveikatos atsparumo cheminėms medžiagoms, kurios garuoja ir nuodija patį fotografą.

Bet ko menininkas nepadaro, kad pasiektų savo tikslą, – jo viduje gyvenančio vaizdinio fizinę išraišką. Jis padaro VISKĄ. Nes kitaip jis nebūtų menininkas.

Šeštokas yra surengęs vieną parodą „Laikas ir vieta“, kurioje eksponavo savo šlapios kolodijos atspaudus.

Demonstravimo metu publika buvo užburta pačio fotografo būsenos, jo santykio su ryškalu, plokštele, emulsija. Visa tai aplinkui jį buvo taip natūraliai pasiskirstę, jo liečiami, valdomi kaip dresuoti šuniukai.

Sena technika, tikras stebuklas, kai per keliolika minučių gaunamas labai tikslus žmogaus vaizdas ant plokštelės, – paprasta ir visiškai nepaprasta, – kvėpuojančio laiko ir judančios erdvės sustabdymo feno-menas, turintis mirties požymių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *