JOHANNES HÄNSCH TAPYBOS PARODA „KAIP MYLĖTI SAVO ŠALĮ“

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus

M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje, M. K. Čiurlionio g. 35, Druskininkuose,

nuo vasario 8 d., penktadienio,

veikia Johannes Hänsch (Vokietija) tapybos paroda „Kaip mylėti savo šalį“.

Jau antrą kartą M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje pristatoma žymaus vokiečių tapytojo, skulptoriaus, aktyvaus Berlyno, Miuncheno dailės parodų dalyvio, C. Blecheno premijos laureato Johannes Hänsch‘o (1875–1945) personalinė paroda. Ne tik gimimo metų sutapimai, bet ir kitos gyvenimo paralelės berlynietį, peizažistą sieja su žymiausiu Lietuvos dailininku ir kompozitoriumi. Berlyno skulptoriaus Adolfo Hänsch‘o sūnus, kaip ir M. K. Čiurlionis, Johannes pirmiausiai sekė tėvo pėdomis. 1892–1897 metais studijavo skulptūrą, dirbo tėvo dirbtuvėje, medžio skulptūros dirbtuvėse. Susižavėjęs tapyba, 1897 metais jis įstojo į Berlyno Karališkosios akademijos vaizduojamojo meno klasę. J. Hänsch‘ą įkvėpė ir formavo garsūs XIX–XX a. sandūros tapytojai: P. Vorgang‘as ir F. Kallmorgen‘as. Ypač didelę įtaką J. Hänsch‘o kūrybai turėjo dailininko, akademiko E. Bracht‘o paskaitos, kurios kaip vadovėlis atsispindėjo jo peizažinėje tapyboje. Pirmenybė vietinio kraštovaizdžio eskizams ir vieningos Vokietijos vizija – tai ne tik E. Bracht‘o, bet ir visos Berlyno Karališkosios akademijos ideologijos pamatas, suformuotas dar 1871 m. suvienytos Vokietijos imperatoriaus Vilhelmo I-ojo.

Nuo 1902 metų J Hänsch‘as pradėjo dalyvauti Berlyno parodose, F. Kallmorgen‘o remiamas, savo darbus eksponavo kasmetinėse „Berlyno menininkų sąjungos“ (GBK) rengiamose parodose. Nuo 1904 metų dailininkas tapo ir kasmetinių „Stiklo rūmų“ parodų Miunchene dalyvis. Baigęs peizažinę tapybą Berlyno karališkoje akademijoje, 1905–1912 m. mokslus tęsė Berlyno dailės akademijoje pas A. Hertel‘į. Po studijų dirbo kaip laisvas menininkas, Nuo 1935 metų tapo Berlyno dailininkų draugijos nariu. Studijų metais ir po jų J. Hänsch‘as aktyviai dalyvavo pleneruose, daug keliavo. Dailininkui, kaip ir M. K. Čiurlioniui, didžiausias kūrybos įkvėpimas – neišmatuojamas kalnų laisvės pojūtis ir neaprėpiamomis jūros platybės. Berlynietis J. Hänsch‘as, gyvenęs sudėtingomis istorinėmis ir politinėmis sąlygomis, pačiame I ir II Pasaulinių karų sūkuryje, nesiliovė svajoti ir aukštinti savo tėviškės gamtos grožį dailės darbuose. Jo darbų kolekcijoje įamžinti Berlyno ir jo apylinkių vaizdai, Šiaurės jūros pakrantė ir, žinoma, dailininko taip pamėgti Sudetų kalnai. Jį labiausiai žavėjo bundanti pavasario gamta, ryto gaiva ir rudenėjanti dangaus pašvaistė.

Gausi J. Hänsch‘o darbų kolekcija – tai didžiojo patrioto, mecenato Mykolo Žilinsko dovana Lietuvai. Apsigyvenęs Vakarų Berlyne, M. Žilinskas ėmė kolekcionuoti ir po dailininko mirties supirko didžiąją dalį J. Hänsch‘o dailės darbų, apimančių daugiau kaip keturiasdešimt metų jo kūrybinio darbo. Tai peizažai, portretai ir natiurmortai saugomi M. Žilinsko dailės galerijoje, Kaune.

Paroda veiks: 2019 02 08 – 2019 03 27

Papildomą informaciją teikia: Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus  Druskininkų skyriaus vadovė Regina Stankevičienė tel.: 8 679 24503

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *