Apžvalga: ,,Turnė̃“

Jei kas dar nežino (sunku patikėti, aišku), Kastytis Sarnickas puikiai pažįstamas Kasteto vardu iš kultinės grupės „G&G Sindikatas“. Turnė̃ – pirmasis jo romanas apie neegzistuojančią kultinę

roko grupę „Alkūninis velenas“.

Iš principo tai naujas, nebandytas žanras mūsų literatūroje: romanas apie muziką, apie roką

(visokie prisiminimai, memuarai ar autorinių dainų rinkiniai nesiskaito). Romano siužetas – 10 dienų koncertų turas po Airijos ir Didžiosios Britanijos miestus. Grupė „Alkūninis velenas“ – Vėdaras, Raketa, Pigis ir Guolis – leidžiasi į nuotykius… Kokie tai nuotykiai, dauguma, kurie nors minimaliai domisi roko muzika ir literatūra bei filmais apie ją, gali nesunkiai nuspėti: išgertuvių (daug), nesusipratimų (nemenkai), šėlstantys gerbėjai, atsitiktinės pažintys (sočiai) , sudaužytos gitaros, draugystės išbandymai ir panašiai…

„Turnė“ parašyta paprastai, aiškiai, be jokių gudragalviškų literatūrinių pratimų ir priemonių. Ir gyvai, dialogai įtikinami, ne mediniai, situacijos atpažįstamos, beveik niekur neperspausta ir tikrai svarbu, kad knyga juokinga. Ar kikensite tyliai, ar kvatositės garsiai – jūsų reikalas, bet kažin ar ištversite nesijuokę.

Nemėgstantiems roko, blaivininkams, šiaip morališkai nelankstiems žmonėms ši knyga galbūt pasirodys monotoniška (vis dėlto apie daugiadienes išgertuves skaityti norisi ne visiems) . Tegul.

„Turnė“ – smagus ir tikroviškas pasivažinėjimas su grupe. Vertas dėmesio net tų, kurie lietuviškos (ar kitos) roko muzikos neklauso.

Kastytis Sarnickas, „Turnė“.Lapas“: Vilnius, 2018 m.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *