Galerija „Meno parkas“ dalyvauja tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘19“

10-osios, jubiliejinės, ArtVilnius’19 mugės šūkis – „gali grožėtis, o gali ir turėti“. Sekdami mugės organizatoriais ir mes, „Meno parkas“, su visu turtingu autorių kolektyvu žengiame link žiūrovo – pristatomi Elenos Balsiukaitės-Brazdžiūnienės, Mildos Gailiūtės, Gretos Grendaitės, Židrijos Janušaitės, Eimučio Markūno ir Julijos Pociūtės kūriniai bus nedidelio formato, aprėpiami akimis ir galimybėmis, telpantys net ir nedideliuose namuose. Kruopščiai atrinktų kūrinių skirtingi išraiškos būdais, technika ir nuotaika, papildys vienas kitą, sukurdami jaukią ekspoziciją. Tikime, kad sustabdys žiūrovo žvilgsnį ir pažadins svajonę. Priminsime žiūrovui, kad įsigytas meno kūrinys niekada nepasensta, bet tik gražėja, nes laikui bėgant, autoriaus sudėtos istorijos apauga žiūrėtojo ir jo namų pasakojimais, prisiminimais ir sąsajomis. Galiausiai – tampa šeimos nariu.

Galerijos „Meno parkas“ stende bus pristatyta vienos ryškiausių Lietuvos ekspresyviosios tapybos atstovių – Elenos Balsiukaitės–Brazdžiūnienės – nedidelio formato darbų kolekcija, šiemet jau parodyta „Meno parko“ galerijoje Diuseldorfe, privers žiūrovą nusišypsoti, ištarti „ir man taip buvo“. Ekspresyviuose ryškiaspalviuose paveiksluose lengvai atpažįstami šiandienos ženklai. Autorės (savi)ironiškas žvilgsnis į kasdienybę pop-tv-gatvės simbolius supina su klasikine kultūra. Švelniai Mildos Gailiūtės nutapyti peizažai, kur pasaulis, lyg ką tik nubudęs – vis dar tobulas, neišryškėjus detalėms. Gretos Grendaitės serijoje „Apie meilę“ – šmaikštumas kaip tik atsiskleidžia detalėse. Grafiškas piešinys derinamas su koliažo technika, o inkorporuoti paradoksalūs tekstai sukuria ironišką įtampą kūriniuose. Tuo tarpu meditatyvi Židrijos Janušaitės tapyba atkeliavusi iš Nidos, nuramins žiūrovo sielą, pakvies susitikimui. Galbūt prie jūros. Eimutis Markūnas – visų pirma – didelio formato meistras. Bet ne tik kvapą gniaužiančius milžinus moka kurti – atsiranda ir nedidelių (20 x 30 – 40 x 30 cm) abstrakčių spalvingų kompozicijų, anot autoriaus, atskleidžiančių pasąmoninius žmogaus klodus (ar alternatyvią realybę, pasaulėvoką). Julijos Pociūtės objektai kuriami drąsiai ir paradoksaliai naudojant medžiagas, tiria atminties ir suvokimo fenomenus.

Žaismingu performansu – nuolat besikeičiančia ekspozicija, kurioje prisistatė visi galerijos autoriai, pavertę ArtVilnius’18 stendą, toliau tyrinėjame mugės fenomeną. Įsitikinę, kad mugėje svarbiausia – bendravimas, šiųmetinėje ArtVilnius’19 norim ne tik pasirodyti, bet ir išgirsti žiūrovą. Mėginsime įtraukti ir prakalbinti – kviesime išreikšti savo nuomonę – išrinkti patraukliausią ekspozicijos kūrinį, tuo pačiu pasiteirausime – kaip jie mus mato? Kokius mus norėtų matyti? Papasakosime, kas slypi už paveikslo vaizdo, kaip jis atsirado. Padėsime išsirinkti ir apsispręsti.

Taip pat, „ArtVilnius“ didelio formato skulptūrų, instaliacijų ir performansų parodoje „Takas“, galerija „Meno pakas“ pristato menininko Povilo Ramanausko instaliaciją „Vėliavos“​.

Instaliacija „Vėliavos“ kalba apie šiandieninius kontekstus, kuriuose kultūriniai, politiniai procesai chaotiškai persipynę. Identiteto, tapatybės paieška, siekis ją įvardinti ar stabilizuoti tampa utopišku. Vėliava, kuri suvokiama kaip savimonės deklaracijos, tvarumo simbolis, šiuo atveju instaliacijoje vaizduojama įgaunanti naujas formas, persimaišanti, išnykstanti, ištirpstanti, išblunkanti, „nuvarvanti“.  

Galerijos stendo numeris – 3.26 (III salė).

Instaliacijos „Vėliavos“​ vieta „Take“ – 5.09 (VI salė).

Renginio laikas: Gegužės 30 – Birželio 2, 2019​

Vieta: LITEXPO Lietuvos parodų ir kongresų centras​ (Laisvės pr. 5, Vilnius).

Galerijos dalyvavimas „ArtVilnius’19“ projekto „Akcentai“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *